Sunday, April 10, 2011

MISTERI! Lubang-lubang di seluruh dunia

Assalamualaikum.
Korang suke tak tengok bende2 misteri ni? Hee. Kalau betul, memang anda berada di landasan yang betul. Heheh. Yang ni aku nak cite sikit lubang-lubang yang aku suke tengok ah.
 (hoit, jangan pk laen! haha. Yang ni rated U ye, bukan 18SG. harap maklum.)


01. Darvaza Gas Crater, Turkmenistan


Orang salu panggil lubang ni 'Lubang Neraka'. Lubang gas alam ini ditemui oleh para ahli geologi pada tahun 1971, pada saat itu mereka sedang menggali untuk mencari gas alam lalu secara tiba-tiba tanah galian yg ada dibawahnya hilang secara tiba-tiba, dan meninggalkan lubang yg sangat besar dan apinya masih menyala sampai sekarang.


02. Kimberley Diamond Mine, Afrika Selatan

Dikenali juga dengan the Big Hole, mitos mengatakan ianya menggunakan tangan manusia terbesar di dunia untuk menggali lubang ini. Pada 1866 hingga 1914, sebanyak 50,000 pekerja menggali dengan menggunakan picks and shovels untuk mencari 2,722 kg berlian.

 03. Monticello Dam

glory hole 1


04. Birmingham Canyon Mine
bingham canyon 1
bingham canyon 2
Lubang ini manusia yang buat. Woh!

05. Great Blue Hole, Belize

blue hole 1
blue hole 2


Fenomena geografi yang luar biasa ini dikenali sebagai “Blue Hole” yang terletak di bahagian daratan Belize. Terdapat banyak “blue hole” di seluruh dunia, tetapi tidak menakjubkan sebegini.


06. Mirny Diamond Mine - Serbia

mirny diamond mine 2
mirny diamond mine 3
 


07. Diavik Mine, Canada
diavik  mine 2
diavik  mine 1

Berada di sebelah utara kanada. Dibuka pada tahun 2003 dengan menghasilkan 1.600 kg berlian setiap tahun.Lubang yang luar biasa ini dapat ditemui di 300km timur laut dari Yellowknife di Kanada. Air di sekililingnya turut membeku.


08. Sinkhole -  Guatemala

sink hole 1
sink hole 2sink hole 3
Kemunculan lubang ini adalah pada tahun 2007 yang disebabkan oleh hujan. Sinkhole terjadi ketika air (air hujan atau kotoran biasanya) di dalam bumi hilang pada skala besar, sehingga menyebabkan perubahan tekanan dari bawah, ketidakstabilan alam dan menyebabkan permukaan tanah “collaps” atau runtuh ke dalam bumi,  menenggelamkan belasan rumah dan seramai 3 orang telah maut dalam kejadian ini.

09. Udachnaya Pipe - Russia



10. Chuquicamata



11. Kimberley Hole – Afrika Selatan
kimberley hole 1
kimberley hole 2
Merupakan lubang terbesar yang pernah digali manusia. Dari tahun 1866 hingga 1914, sebanyak 50,000 penggali telah menggali lubang ini dan menghasilkan lebih dari 3 tan berlian. Jumlah tanah yang terbuang oleh penggalian adalah sekitar 22. juta tan.

Heheh. Itu je. Geli-geli seram je kan tengok lobang-lobang ni? Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri.... Chioww!
Sumber : Random blogs & Google. Thanx. MyEm0.Com


Thank you for reading! Love, Hanim :)

9 109 orang komen:

Afendi Othman said...

wah..gali lubang je keja..tutup nye tak..hahaha...

Ched said...

baru nk bajet 18 td..haha

Anis Nasri said...

meremang je bulu roma tgk lubang2 ni

Hanim Nordin said...

afendi : haha. nak tutup xdapat mehh. :P
ched : ehemmm. jgn prasan mude! hahaha
anis: tau takpe. mcm seram2 cicak je.

zulfadli zulkifli said...

mnarik2...

Anonymous said...

bubu berkata: haha mcm pembaca berita dh.... :p

Nur Misnan said...

Allah.... ada perasaan seram
melihat lubang besar ini..
terfikir akan SI DAJAL..

zulhaidi said...

tgok pic yang first jew...xthuw lak ade byak lobang cenggini...kemah3...

Hanim Nordin said...

misnan, haah. ade jugak terpk camtuh. takot :(