Saturday, April 2, 2011

KENAPA? kenduri mesti lagu-lagu oldies.

Assalamualaikum.

Hi readers. In this entry, I wonder why is every wedding ceremony (Malay one i mean),
always playing oldies songs?

*THIS IS NOT A NEGATIVE ENTRY*

Heh. Pelik kan. Yela. Of course lagu yang paling lame and memang akan selalu ada kat kenduri2 kawen tak kirela kat bandar atau kampung, lagu 'Selamat Pengantin Baru' - Saloma. Kalau macam hari raya tu, pahamla kenapa orang selalu play lagu raya oldies macam Ahmad Jais ke, Black Dog Bone ke, Sharifah Aini ke, sebab lagu-lagu raya sekarang macam tak se-best dulu, lagipun kalau dengar lagu raya yang lama-lama, teringatlah zaman kecik-kecik dulu main bunga api kan? Mercun pun versi pop-pop je. Kalau sape yang dah stat main mercun mancis pun dah dikira 'wow, hebatnye!' 'macholah'.
Gahaha. Zaman kanak-kanak je pun kan. MyEm0.Com

Tapi ni wedding kot. Kenapa ek mesti lagu oldies? Aku just tertanya-tanya je. Memang tiap2 kalilah aku pergi kenduri-kenduri kahwin ni, lagu yang pasal gunung jerai tuh, apa ek nama dia? Cinta Gunung Jerai kot. Haa. Yela lagu tuh, memang salu la orang akan meng-karaoke-kan-nya. Haha. Tak pun, lagu-lagu sume stok lagu Slam, penyanyi lagu gunung jerai tuh ke and macam-macam lagi. Yang peliknya, lagu sume stok sedey2 jek. Lagu putus cinta, walhal orang baru je bersanding, mestilah happy. Kadang-kadang pergi kenduri tengok orang karaoke part tarik tinggi lagu-lagu sedey uh sampai terkeluar2 urat kat muka, kelakar je aku tengok. Gahaha. Comel.

Kalau wedding kat bandar pulak, ada jugaklah lagu-lagu Siti ke, Misha ke, Yuna pun jadila, kadang-kadang lagu omputeh. Heh. Tapi nak selitkan lagu-lagu tuh ada jugak lagu gunung jerai. Wakaka. Aku pon tak tau kenapa. So memang tiap kali aku nak pergi kenduri, aku akan meng-aim-kan lagu gunung jerai tu dulu. Kalau takde, macam rindu pulak. Haha.

Ada sesape boleh menjawab persoalan aku ni?

Oh ye, to Fadhila Alias, tadi aku pegi kenduri, guess what? Aku dapat makan daging masak hitam! Semalam punyela kempunan kan kitorang sampai cari kat google gambar daging hitam uh. Gehehe. Jangan jeles. Nanti kalau ada lagi aku bawak balik sok kay. :)

Gambar aku tangkap untuk engkau. Baik tak Hanim? Muahaha (gelak jahat)


Thanks for reading. :)
Thank you for reading! Love, Hanim :)

5 109 orang komen:

sitinurulafiah said...

ku ukir namamu di awang gunung jerai,
bersaksikan laut daun nyiur melabai:)

syg tuh lagu cinta pantai merdeka.
nih tbe2 rase nak karok ngn syg nih.:(
karok jamban mcm dulu:(
buat keje GILA.

Anonymous said...

jgn nk ngade2 nk karok2 jamban... xd standard lgsg.. pgruh anjing laut..

anaztasias nora aira said...

lagu lama terasa aura kahwin heheheh

amny said...

sebut pasal kawen2 ni..

xsabar plak nk kawn..


hohoho..padahal umor muda lagii..hahaha

Hanim Nordin said...

syg: nak buat keje gila macam dulu. huwawa. pedulikan lembupadat. heheh.
anaztasias+amny : ececece. lame lagi tuh, sabo2 :P